Print Shortlink

De voor- en nadelen van 4G-internet

4G-internet is de vierde generatie mobiel internet en daarmee de opvolger van 3G. Met de opkomst van 4G-internet in Nederland vraag je je misschien af waarom je zou overstappen van 3G naar 4G-internet. 4G heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. Hieronder lees je meer over deze voor- en nadelen van 4G-internet.

De voordelen
Met 4G-internet ben je niet meer afhankelijk van de draadloze netwerken van de gemeente, vrienden, cafés, restaurants of je eigen 3G-verbinding. Het zoeken naar het juiste netwerk, het wachtwoord opvragen en het inloggen bij de bijbehorende internetsite (zoals in de trein) behoort daarmee tot de verleden tijd. Als je deze handeling één keer per dag hoeft uit te voeren, valt het nog wel mee. Wanneer je dit echter 3 of 4 keer per dag op verschillende locaties moet doen, begint het toch behoorlijk vervelend te worden.

4G werkt via een mobiele WiFi-router. Jou telefoon wordt hierdoor een eigen hotspot waardoor aanmelden dus niet nodig is. Je bent constant verbonden en kunt tot acht apparaten aansluiten op je mobiele router.
Daarnaast is 4G veel sneller dan de meeste WiFi-netwerken. Nu zal je regelmatig tegen het probleem zijn aangelopen dat, wanneer je eenmaal verbonden bent met een WiFi-netwerk, de snelheid van het netwerk alsnog blijkt tegen te vallen. Soms valt de verbinding zelfs helemaal weg.

De snelheid van 4G-internet kan oplopen tot 50 Mb/s met een gemiddelde van 20 Mb/s. Dit is tot tien keer sneller dan het mobiele internet dat je gewend bent. Uploaden kan daarnaast met maximaal 25 Mb/s (gemiddeld 10 Mb/s).
Het laatste voordeel is het feit dat 4G-internet ononderbroken internet levert. Waarschijnlijk maak je nu gebruik van een WiFi-netwerk om grote bestanden te downloaden. Zodra je de deur uitloopt valt de verbinding echter weg en stopt de download. Met 4G-internet kun je zonder problemen grote bestanden downloaden terwijl je onderweg bent.

Tenslotte is het sinds kort mogelijk om in heel Nederland te verbinden met het 4G-internet.

De nadelen
Er zijn naast deze voordelen echter ook een aantal nadelen verbonden aan deze nieuwe vorm van mobiel internet. Zo is 4G-internet alleen te gebruiken wanneer je een nieuw abonnement met speciale 4G-bundel afsluit. Je huidige abonnement aanvullen met een 4G-module is namelijk niet mogelijk.

Daarnaast is niet iedere telefoon geschikt voor 4G. In de toekomst zullen echter steeds meer toestellen uitkomen die geschikt zijn voor 4G-internet. Controleer dus altijd even of je toestel geschikt is voor 4, voordat je een nieuw 4G-abonnement afsluit.

 

Leave a Reply