Print Shortlink

Meerdere routers aan elkaar koppelen

Het is soms handig om ergens in het huis een tweede router te plaatsen en te koppelen. Bijvoorbeeld om een beter draadloos bereik te hebben op een andere verdieping. Een tweede draadloos toegangspunt (router) kan deze oplossing bieden. Koop om dit probleem op te lossen in ieder geval geen ‘repeater’, want dan verliest u de helft van uw internetsnelheid.

Het inzetten van een extra router is stukken beter, omdat je hiermee de wel de volle bandbreedte behoudt. Het is natuurlijk wel van belang dat de eerste router goed verbonden is met hem modem. Om die tweede router te koppelen aan de eerste router zal je wel wat moeten aanpassen in de instellingen van die router. Een netwerk is namelijk ingericht om te werken met slechts één router. Deze router deelt de IP-adressen uit aan de computers en apparaten die worden aangesloten op het netwerk. Er kan maar één ‘kapitein’ zijn in een netwerk, en een tweede router zou met de verkeerde instellingen als tweede kapitein proberen te functioneren.

Dit probleem kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de routers niet op het zelfde IP-adres zitten. Als bijvoorbeeld router 1 op IP-adres 192.168.1.x zijn adressen uitdeelt en router 2 bijvoorbeeld op 192.168.7.x, dan bijten ze elkaar niet. Ze zijn dan elk kapitein op hun eigen gebied. Maar als ze beide op 192.168.1.x zitten, dan blokkeert router 1 de werking van router 2. In dat geval kun je twee dingen doen: de IP-adressen scheiden of de routerfunctie van router 2 uitschakelen en hem veranderen in een passief draadloos toegangspunt. Aangezien de eerste optie de meest eenvoudige zullen wij deze hier toelichten.

Aan de eerste (huidige) router hoef je niks te veranderen als deze gewoon werkt. Deze kun je dus met rust laten. Neem nu een computer die niet met het internet verbonden is, noch draadloos noch via een kabel. Het gaat erom dat de computer totaal geen verbinding heeft met router 1. Sluit vervolgens deze computer aan op één van de vier ethernetpoorten (LAN) van de tweede router. Sluit router 2 nog niet aan op het internet (de WAN-poort moet dus vrij blijven)

Vervolgens ga je op deze computer via je webbrowser naar het configuratiescherm van de router. Dit doe je door in vak waar je normaal de naam van een webpagina zou invoeren, nu het IP-adres van de router in te voeren. Dit IP-adres is vaak 192.168.1.1.

Nu komt de handeling waar het echt om gaat. In het configuratiescherm van router 2 kun je het IP-adres instellen. Dit adres moet dus een ander adres worden dan dat van router 1. Stel het IP-adres van router 2 bijvoorbeeld in op 192.168.7.100. Let hierbij op dat wanneer je in de toekomst naar het configuratiescherm van de router wil gaan, je het nieuwe IP-adres in de webbrowser zal moeten invullen. 192.168.7.100 is een ongebruikelijk IP-adres, hiermee zal je vrijwel zeker niet in de problemen komen met router 1. Bij twijfel kun je dit nakijken in de instellingen van de router 1.

Vervolgens moet je de netwerknaam (SSID) van router 2 instellen zodat deze verschilt van router 1. Als de naam van router bijvoorbeeld FamilieJansen is, dan noemt u router 2: FamilieJansen2.

Ontkoppel vervolgens de computer en router 2. Rond het proces af door router 2 via haar WAN-poort (die vrij moest blijven) aan te sluiten op één van de ethernetpoorten van router 1 door middel van een netwerkkabel. Nu kun je via beide routers verbinding maken met internet!

Leave a Reply