Print Shortlink

Nieuwe router kopen of router verplaatsen?

De meest eenvoudige manier om het bereik van je router te vergroten is het aanschaffen van een betere draadloze router, maar dit is ook vaak de duurste oplossing. Daarnaast weet je niet altijd waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe router. Dit wordt eigenlijk alleen aangeraden als je nog gebruik maakt van een zeer verouderde router. Standaard modellen van internetproviders zijn vaak relatief eenvoudig: niet de snelste en ook niet met het grootste bereik.

Het is natuurlijk moeilijk om in te schatten of je router al dan niet verouderd is. Als je de router meer dan drie jaar geleden heb aangeschaft, lijkt het tijd te worden voor een nieuwe router. De ontwikkelingen omtrent routers gaan namelijk erg snel. Als je een router hebt die nog gebruik maakt van de oude 802.11g-standaard, dan wordt het tijd voor een nieuwe router: kies dan voor een router met de 802.11n of 803.11ac standaard.

Het kopen van een nieuwe router is de eenvoudigste manier om het bereik van je router te vergroten, maar vaak wel de duurste. Het is namelijk slechts een kwestie van de nieuwe router op de plaats van de oude te zetten. Een nadeel hiervan is dat je niet met 100% zekerheid kunt zeggen dat het bereik significant beter zal worden. Het kan dus best zijn dat het signaal van je nieuwe router ook niet tot de zolderkamer of de slaapkamer reikt.

Een goedkopere mogelijkheid is om je huidige router te gebruiken. Hiervoor zul je hem wel moeten verplaatsen en elders moeten positioneren. In een standaard huishouden wordt de router in een meterkast geplaatst, wat verre van ideaal is. Het staat daar helemaal ingebouwd en staat vaak ver weg van de plaats waar de WiFi het hardste nodig is.

Voor een router geldt het volgende: hoe centraler hij gepositioneerd is, hoe beter. Als dit bij jou in huis een mogelijkheid is, dan hoef je alleen maar een netwerkkabel te kopen. Deze netwerkkabel moet dan getrokken worden vanaf het punt waar het signaal het huis binnenkomt, tot aan het punt waar de router heen verplaatst is. Op deze manier heb je een veel beter signaal, zonder dat je veel geld hoeft uit te geven.

Leave a Reply