Print Shortlink

Powerline-adapter

Powerline-adapter
Een alternatief voor een netwerkkabel is een powerline-adapter, waarbij je van een elektriciteitsnet een computernetwerk kunt maken. Een powerline-adapter wordt ook wel een homeplug genoemd. Het is een gemakkelijk alternatief voor een bedraad alsook draadloos netwerk. Met een set powerline-adapters leg je in no-time een netwerk aan dat in veel gevallen sneller is dan een draadloos netwerk en minder werk/gedoe geeft dan het aanleggen en gebruiken van een bedraad netwerk.

Internet via stopcontact
Powerline-adapterBij het gebruik van een powerline-adapter help je heel gemakkelijk een internetverbinding met verschillende verdiepingen of andere delen van de kamer. Wanneer je de powerline-adapter in het stopcontact steekt, dien je hem te via een netwerkkabel te verbinden met de router. Een andere adapter sluit je daarna weer aan op een ander verdieping of aan de andere kant van een kamer. Een korte netwerkkabel op die verdieping of in die ruimte maakt het netwerk compleet. Het uitbreiden van een netwerk van powerline-adapters is alleen mogelijk met adapters van hetzelfde merk en type.

De snelheid van een powerline-netwerk
De snelheid van een powerline-netwerk hangt af van verschillende factoren: enkele powerline-adapters hebben een maximale snelheid en daarnaast is de snelheid afhankelijk van hoever de powerline-adapters uit elkaar geplaatst zijn. Tegenwoordig komen er twee soorten adapters voor: 200 Mbit/s en 500 Mbit/s. Daarnaast zijn de adapters met een snelheid van 1000 Mbit/s steeds meer in opkomst.

Verschillende soorten powerline-adapters

Powerline-adapters met switch
Naast de standaard adapter bestaan er ook adapters met meerdere netwerkaansluitingen: de powerline-adapter met switch. Deze adapters zijn vooral handig als het powerline-netwerk met meerdere apparaten per ruimte zijn werk moet doen. Het is handig om een adapter met switch aan te sluiten in een ruimte waar je bijvoorbeeld werkt met twee laptops en een printer.

Powerline-adapters met WiFi
Naast de powerline-adapters met switch zijn er ook adapters die het draadloos netwerk voortzetten door middel van interne- of externe WiFi-antennes. Als je dit soort adapters aansluit in een kelder of op zolder, zul je daar veelal goed internet hebben. Zo heb je dus een goed draadloos netwerk voorhanden op plaatsen waar de standaard dekking het laat afweten.

Powerline-adapters met stopcontact
Ten slotte bestaat er ook nog een powerline-adapter met een stopcontact. Hierdoor kun je op dit geïntegreerde stopcontact een willekeurig ander apparaat aansluiten. Zo verlies je geen stopcontact, maar heb je het best beschikbare netwerk voorhanden. Een powerline-adapter in een verdeeldoos wordt namelijk niet aangeraden.

Leave a Reply