Print Shortlink

Versterk het signaal van uw router met een antenneversterker

Het signaal van je router kun je eenvoudig versterken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het signaal krachtiger te maken. Koop in ieder geval geen repeater, want dan verlies je sowieso de helft van de bandbreedte. Een repeater moet de bandbreedte namelijk tegelijk ontvangen en uitzenden, waardoor je slechts de helft van de bandbreedte overhoudt. Je kunt beter kiezen voor een van de volgende drie mogelijkheden:

  • Wijzig de instellingen van je router;

  • De antenne van de router fysiek aanpassen;

  • Een tweede router plaatsen.

Wijzig de instellingen van je router
Het draadloos routersignaal van je router kan worden verzwakt als mensen in de buurt (zoals de buren) op het zelfde kanaal uitzenden. In dat geval kun je een ander kanaal instellen in het configuratiescherm van uw router. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing op de het IP adres van uw router (vaak 192.168.1.1) te vinden en typ dit IP adres in bij uw webbrowser. Kijk vervolgens welke kanalen in uw omgeving gebruikt worden. Hiervoor kun je dit gratis programma gebruiken: inSSIDer.

Kies aan de hand van dit programma het kanaal dat het minste wordt gebruikt. Vaak zijn 1, 6 en 11 gunstige kanalen. Door het rustigste kanaal in te stellen in het configuratiescherm van je router wordt het signaal vaak behoorlijk sterker.

De antenne van de router fysiek aanpassen
Je kunt ook zelf een antennereflector maken volgens het model van Freeantennas.com. Je moet dan wel even kijken hoe je het signaal het beste kunt richten met de reflector. Het signaal gaat dan namelijk niet meer alle kanten uit maar wordt gericht door de router.

Om de reflector te maken heb je het volgende nodig:

- printer
- vel fotopapier
- schaar
- scherp mes (Stanleymes)
- aluminiumfolie (zoals te koop in elke supermarkt)
- lijm (alleslijm, zoals Velpon of Bisonkit)
- potlood
- plakband

 Dit onderstaande sjabloon is ideaal als vorm van de antenne. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

a. Haal de bovenstaande afbeelding binnen: klik er eerst twee keer op, om hem maximaal te vergroten. Doe daarna een rechtsklik met de muis op de afbeelding en kies dan voor “Afbeelding opslaan als…”.

b. Open de afbeelding in een fotobewerkingsprogramma als Gimp of gThumb en verander het formaat naar behoefte. Zorg ervoor dat het kleine vierkantje (met de tekst “Keep Square”) op de sjabloon ook vierkant blijft: de verhoudingen moeten namelijk hetzelfde blijven.

c. Druk de afbeelding af op fotopapier (dat is namelijk wat dikker en steviger dan gewoon papier).

d. Knip de twee sjablonen uit en snij in de rechthoekige sjabloon, de zes uitsparingen (strepen) open met een Stanleymes. Doe dat ook met de kruisjes in de “ronde” sjabloon.

e. Plak aluminiumfolie aan de achterkant van de rechthoekige sjabloon. Zilverpapier kan eventueel ook, maar aluminiumfolie is wat dikker en steviger.

f. Snij nu met het mes de zes uitsparingen in de rechthoekige sjabloon, ook door in de aluminiumfolie.

g. Stel de antennereflector samen, door de zes uitsteeksels van de “ronde” sjabloon, te stoppen in de zes uitsparingen van de rechthoekige sjabloon.

Let erop, dat u ht aluminiumfolie niet beschadigt. Vouw de uitsteeksels om en plak ze vast met plakband, zodat ze niet los kunnen schieten.

h. Duw voorzichtig een potlood door de kruisjes van de “ronde” sjabloon, om het gat wat wijder te maken. Duw daarna de antenne door de kruisjes. U krijgt dan dit resultaat:

i. Klaar! Als het goed is, is na het richten van de antenne, het signaal binnenshuis merkbaar sterker geworden. Eenvoudig, goedkoop, effectief. Zoals gezegd heb ik het zelf ook toegepast, en bij mij werkt het: het signaal binnenshuis is ongeveer 10 % sterker.

Een tweede router plaatsen
Wat ook kan helpen om het draadloze signaal van de in je woning te versterken, is een tweede router plaatsen. Doe dit bijvoorbeeld op de eerste verdieping, of in ieder geval op een andere verdieping dan de eerste router. Het is niet eenvoudig om tweede router te plaatsen.

Leave a Reply