Print Shortlink

Wat is een draadloos netwerk?

Met het nieuwe werken en het veelvuldig internetgebruik is een draadloos netwerk een must geworden. Met de meeste routers is het vrij gemakkelijk om een draadloos netwerk ofwel WiFi-netwerk te delen. Dankzij deze ontwikkelingen is het mogelijk zonder netwerkkabels gebruik te maken van internet. Draadloos netwerk wordt steeds vaker gebruikt, aangezien er steeds meer gebruik wordt gemaakt van smartphones, tablets en laptops. Met een draadloos netwerk of WiFI-netwerk is het dus mogelijk om zonder kabels gebruik te maken van het internet.

Wireless N
Een IEEE 802.11n-standaard, beter bekend als wireless N-netwerk, is de meest voorkomende standaard in het draadloos netwerk. Dit is de sneller opvolger van andere draadloze netwerken (A-, B-, en G-technologieën). Door de nieuwe technologie is het mogelijk om de WiFi-snelheid steeds te verhogen. De maximale snelheid op dit moment is 37,5 megabyte per seconde, maar er komen steeds meer routers op de markt die ook 56,5 megabyte per seconde ondersteunen (400 Mbit/s). Ten slotte is het mogelijk om je oudere netwerkapparatuur in combinatie met nieuwere N-routers te gebruiken. De snelheid wordt dan wel bepaald door de minst snelle WiFi-standaard.

Wireless AC
Naast het Wireless N-netwerk is er nog een andere Wireless-netwerk: Wireless AC. Aangezien steeds meer apparaten (denk aan tablets en smartphones) een beroep doen op internet, moet er steeds beter internet zijn. Draadloze netwerken maken gebruiken van twee frequenties: de 5GHz-frenquentie en de 2.4 GHz-frequentie. Met de opkomende WiFi-standaard Wireless AC kun je gemakkelijk streamen, bestanden downloaden en online gamen. Een Wireless AC-router haalt met gemak snelheden van 1300 megabit per seconde.

Voordelen van draadloos netwerk en WiFi-netwerk
- Gemak: Veel smartphones en laptops zijn uitgerust met de juiste WiFi-technologie, waardoor je gemakkelijk en snel toegang hebt tot het juiste WiFi-netwerk in een bepaald dekkingsgebied. Daarnaast is het aansluiten van een draadloos netwerk erg gemakkelijk.

- Productiviteit: Toegang tot belangrijke informatie en toepassingen van je bedrijf stelt jouw werknemers in staat hun werk goed te doen en beter samen te werken. Ook thuis heeft het enkele voordelen. Daarnaast is het mogelijk om op verschillende plaatsen in het dekkingsgebied te werken, waardoor je productiever kunt werken.

– Mobiliteit: Zoals eerder beschreven is het mogelijk om op verschillende plaatsen in het dekkingsgebied te werken. Zo heb je op verschillende plaatsen thuis of op het werk toegang tot het draadloos netwerk.

- Schaalbaarheid: Naarmate het aantal devices groeit, kan het mogelijk zijn dat je netwerk uitgebreid moet worden. Met bestaande apparatuur is het vaak heel snel mogelijk je draadloos- en WiFi-netwerk te vergroten.

- Kosten: Er zijn geen grote kostenposten nodig voor het plaatsen van een bedraad netwerk, waardoor je kosten bespaart. Een draadloos netwerk is daarom vaak veel goedkoper dan een bedraad netwerk.

Leave a Reply