Print Shortlink

Wat is een Gigabit-switch?

Een standaard thuisnetwerk (via LAN) is meestal 100 Mb per seconde. Voor mensen die vaak grote bestanden willen versturen van een PC naar een andere PC binnen het thuisnetwerk, doet zich vaak het probleem voor dat het versturen van deze gegevens erg langzaam gaat. De standaard maximale snelheid is maar zo’n 7 tot maximaal 9 Mb per seconde. Een gigabit-switch kan deze snelheid echter aanzienlijk vergroten.

Wat is een switch?
Een switch is in principe een kruispunt of verdeeldoos binnen het netwerk. Een switch deelt de aangesloten apparaten met elkaar om  bestanden uit te wisselen, maar deelt zelf geen internetverbinding. Om een internetverbinding te krijgen heb je een modem en een router nodig. Een router heeft ook switch-functionaliteiten, maar heeft een beperkt aantal aansluitingen. De switch zet je bijvoorbeeld in als er geen aansluitingen meer vrij zijn in de router, maar als je toch nog meer apparaten aan het internet wilt gaan koppelen. Je plaatst de router tussen het modem en de switch (de switch koppel je dus aan de router).

Gigabit-netwerk

Gigabit-switch
Standaard internetkabels (CAT5 of CAT5e) voldoen meestal om een gigabit-switch te gebruiken. Controleer wel of de kabels alle 8 de aders (in de kabel) aansluiten aan de switch en router. Sommige kabels sluiten namelijk maar 4 van de 8 aders aan of hebben zelfs maar 4 aders. Voor gigabit ethernet moet je een kabel hebben waarbij alle 8 de aders aangesloten zijn. Daarnaast moeten de netwerkkaarten van de PC’s of laptop natuurlijk wel gigabit ethernet ondersteunen. De gigabit-switch kan aangesloten worden op de router. Als alles aangesloten is, ervaar je een snelheid in je LAN van ongeveer 60 megabyte per seconde. Deze verbinding is nu 7 á 8 keer sneller.

 

Leave a Reply