Print Shortlink

Wat is een router?

Op zolder worden online games gespeeld, in de woonkamer wordt met de laptop de administratie gedaan. De hele familie gebruikt internet en als het kan draadloos. Ergens in de meterkast bevindt zich een klein kastje die ervoor zorgt dat het hele huis van internet wordt voorzien: de router. Maar wat is het eigenlijk en wat doet het? router

Een router zorgt ervoor dat meerder apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het internet. Het geeft ieder apparaat in het huisnetwerk een eigen IP-adres, waarmee een apparaat op internet kan.

Verwar de router niet met een modem. Een modem zorgt er namelijk voor dat de internetverbinding überhaupt werkt. Het modem en de router kunnen twee losse kastjes zijn, maar tegenwoordig leveren steeds meer internetproviders een modem met geïntegreerde draadloze router.

Ieder jaar schaffen honderdduizenden mensen een nieuwe router aan en dat zullen er alleen maar meer worden. De reden hiervoor is dat men vaak een verbeterde snelheid van het internet wil of een groter draadloos bereik. Een nieuwe/beter router zorgt hiervoor.

Hoe werkt het?
De router is een kleine computer die meerder netwerken aan elkaar koppelt. Een router controleert altijd naar welk adres een pakketje met gegevens verstuurd moet worden. Nadat dit gebeurd is controleert de router of er een route is naar dit adres. Als de router eenmaal de route heeft bepaald kiest hij de snelste weg naar het bepaalde adres. Vindt de router het adres niet, dan wordt het pakketje niet verstuurd. De data die wordt verstuurd via routers worden in de meest optimale vorm ingepakt.

 

Leave a Reply