Print Shortlink

Wat is een WiFi-adapter?

Een WiFi-adapter verbindt je PC, of een ander apparaat dat kan worden aangesloten op je thuisnetwerk, draadloos met je router (en daarmee met het internet). Er zijn verschillende WiFi-adapters te koop. Zo kun je kiezen uit usb-, pcmcia-, pci- en pci-e- aansluitingen. Veel PC’s en laptops hebben tegenwoordig echter al een draadloze adapter ingebouwd. In dat geval hoef je geen losse WiFi-adapter aan te sluiten.

WiFi-adapter aansluiten
Een WiFi-adapter met usb-aansluiting kun je eenvoudig aansluiten op een vrije usb-poort op je computer. Voor veel pc’s, laptops, printers en scanners kun je een WiFi-adapter met usb-aansluiting gebruiken. De installatie is vaak erg eenvoudig: er is geen extra software nodig en je kunt direct verbinding maken met het draadloze netwerk.

Een nadeel kan zijn dat het bereik of de snelheid minder goed zijn dan je had verwacht. Vaak komt dit door een te kleine interne antenne of omdat de adapter bijvoorbeeld onder je bureau is aangesloten waardoor de verbinding met het accespoint wordt gehinderd.

Afhankelijk van waar je de adapter plaatst kunnen bereik snelheid minder goed zijn. Vooral plaatsing onder een bureau of in een hoek is niet aan te raden. Als je met een kabeltje werkt, zorg er dan voor dat de kabel zo kort mogelijk is. Een lange kabel kan namelijk voor kwaliteitsverlies van het signaal zorgen.

Beveiliging
Een draadloos netwerk dat niet beveiligd is, kan erg kwetsbaar zijn voor inbraak van ongewenste gebruikers. Elk wifi-apparaat bevat tegenwoordig encryptiesleutel (WEP, WPA of WPA2) die de data die je verstuurd kan versleutelen. Deze versleuteling kan echter gebroken worden, vooral bij een eenvoudige beveiliging als WEP. Het is daarom aan te raden minimaal WPA te gebruiken, maar nog liever WPA2. Zorg ervoor dat je draadloos netwerk beveiligd is, zodat ongewenste gebruikers geen toegangen kunnen krijgen.

Leave a Reply