Print Shortlink

Wat is een switch?

Er zijn veel verschillende apparaten te koop die te maken hebben met het internetwerk. Een van de minder bekende apparaten die bijdragen aan de infrastructuur van een netwerk, is een switch. Maar wat is het eigenlijk?

Een switch kan men zien als een kruispunt in het datanetwerk. Het ontvangt gegevens (data) van een apparaat in het netwerk en stuurt deze door naar de apparaten waar de verzonden data voor bedoeld zijn. Een switch moet men niet verwarren met een hub. Een hub ontvangt namelijk data van één apparaat in het netwerk, en verzend deze vervolgens naar álle poorten (aansluitingen op het netwerk). Omdat het apparaat de ontvangen data alleen naar het apparaat stuurt waar de data voor bedoeld is, zorgt het voor minder verkeer op het netwerk.

Een switch leert zichzelf welke datapakketen naar welke poort gestuurd moeten worden. Dit komt omdat het een datapakketje met een nieuw adres eerst langs alle andere poorten in het netwerk stuurt. Vervolgens ontvangt het van een specifieke poort een antwoordpakketje. Dit antwoordpakketje bevat een afzendadres, waardoor de switch weet wie de ontvanger van de data is. Vervolgens slaat de switch dit adres op in zijn adressentabel en zal in de toekomst pakketjes met het zelfde adres alleen nog naar die specifieke poort sturen. Regelmatig probeert de switch de andere poorten opnieuw om te kijken of er een andere computer is aangesloten of dat een computer is verplaatst naar een andere poort.

Er bestaan managed switches en unmanaged switches. Zoals je al verwacht: managed switches kun je beheren. Er zijn dan verschillende opties waar je uit kan kiezen (QoS, VLAN’s en LAN’s). Een unmanaged switch kan niet worden in gesteld en is daarom bij ingebruikname in principe probleemloos.

Hoe sluit ik een switch aan?
Een switch is zeer eenvoudig aan te sluiten. Er hoeft in principe niets ingesteld te worden. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste kabel gebruikt. Om een switch met een computer te verbinden is een standaardkabel genoeg. Om twee switches met elkaar te verbinden heb je een crossoverkabel nodig. Veel moderne switches detecteren echter zelf welke kabel is aangesloten en kiezen dan de juiste instelling, waardoor dit ‘kabelprobleem’ zich helemaal niet meer voordoet.

Leave a Reply